Skocz do zawartości

Przygotowywanie zanęt

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.03.2023 o 16:19, Hazuka Artur napisał:

Jaka jest teraz najlepsza zaneta na leszcza ?? I dwa czy ktoś mi powie czyndlugosc przyponu ma znaczenie na leszcza ?? I trzy koszyk w przelocie czy pętli?? 

Dziękuję 😉

Witaj ja osobiście używam podstawowej zanęty na leszcz czasami dodaje pikantnego czosnku, Leszcz to nie Karp. To podstawowa ryba nie jest jakaś oporowa więc na początku nie ma co za dużo na nią wydawać i kombinować z zanętą .
Przypony fluocarbonowy 7,7kg wytrzymałości 25 cm długości i najbardziej popularna metoda koszyk ciężarek w pętli.
Pozdrawiam. 

Edytowane przez Jopkowsky

• 9 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

@wsktojestto w tej grze prawda jest taka, że łapie się na to, na co aktualnie bierze 😉 
Jeśli chodzi o przynęty, to w tej chwili najprościej złapać na rosówkę.
Oprócz niej wychodziły wcześniej na: dżdżownica, czerwony robak, biały robak, kaster, larwa kornika.
Osobiście największą złapałem na chruścika. Widziałem też okazy na lartwę jętki, a nawet na pęczek alg.

Jeśli chodzi o zanęty, to jest podobnie - jest ich masa. Poprzeglądaj na forum/DC jakich zanęt używali inni gracze, na co łowią aktualnie.
Do zadania ostatnio złapałem na:
Baza - kasza manna
Dodatki - ochotka, białe robaki, posiekane robaki
Atraktor - mięta

Najważniejsze, że zadziałało.
Inni do zadań łapali np na:
Baza - mielony groch
Dodatki - ochotka 3, posiekany robak, kaster, ochotka
Atraktor - ekstrakt z dżdżownicy

Ważne są też haki, jak i pozostałe elementy zestawu.
Ważna jest wytrwałość. Jak nie dziś, to jutro też jest dzień 😉 

• 8 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
13 godzin temu, Borewicz napisał:

@AgentIQ007 Jest to ciężarek o wadze 20g, który możesz kupić w sklepie wędkarskim -> komponenty zestawów -> ciężarki -> ciężarki klasyczne, ewentualnie w sklepie masz pole do wyszukiwania gdzie wpisujesz czego szukasz 😉
Opis:

Pokaż ukrytą zawartość

rf4_4.0.23340_20250828_213107.thumb.png.e9fe1624ee7843c30dfae09937110cc7.png

Dziękuję bardzo.... nie jestem wędkarzem i muszę przyznać, że kojarzyłem to bardziej z przynętą. Gra mi się podoba choć ma wiele nielogicznych i bzdurnych  elementów.

• 8 miesięcy temu...
8 godzin temu, Zerbeusz napisał:

Witajcie. Czy ilość użytej zanęty ma znaczenie? Tym więcej pomieści koszyk do zanęty, pva lub rakieta do zanęty to zwiększa szanse na połów ryb ? Czy czas działania zanęty?

Hej, zazwyczaj tak jest, im większy koszyk/pva itp tym lepsze brania, zależy też to od ryb, łowiska itp, więcej o zanętach możesz poszukać tutaj:

https://rf4.pl/userguide/#crafting_feed

• Haha 1
  • Lubie to RF4PL 1